Albemarle Catalysts: Tonnen aan katalysatoren voor schonere brandstoffen

“Het is voor leken heel moeilijk te bevatten wat er zoal gebeurt in een chemiebedrijf als Albemarle. Ze hebben daar de vreemdste ideeën bij”, zegt Eelco Vogt, senior advisor catalyst R&D bij het bedrijf. Hij organiseerde er al een aantal maal de Dag van de Chemie. 

In 2013 over het thema veiligheid. “Buurtbewoners hier in Amsterdam-Noord noemen ons ook wel ‘de wolkenfabriek’. Toen een bejaarde bezoeker hoorde dat die wolken niet uit rook maar uit stoom bestaan, afkomstig van de koeltorens, zei hij: “Heb ik me daar nou tachtig jaar zorgen over gemaakt.’”

Deelname aan de Dag van de Chemie past volgens Vogt in het bedrijfsbeleid om ‘zo transparant mogelijk te zijn’ naar de omgeving. “We zien het als onze informatieplicht om te vertellen wat hier op het terrein gebeurt, hoe goed wij omgaan met de chemische processen en de daarbij behorende veiligheidsrisico’s. We willen eventuele zorgen bij voorbaat wegnemen. Tijdens de veiligheidsdiscussies die we met bezoekers voeren horen we vaak terug dat ze zich niet hadden gerealiseerd hoezeer veiligheid in onze cultuur zit ingebakken. Dat creëert vertrouwen.”

Vrijwilligers genoeg

De helft van de bezoekers komt uit de buurt, de andere helft zijn familieleden van medewerkers. Aanmelden is verplicht en de minimale leeftijd is 14 jaar – vanwege de hete en draaiende apparatuur. In groepjes van vijftien man met twee medewerkers als begeleiders (“Je wilt niet dat ze gaan dwalen”) doorkruisen bezoekers het terrein. Ook in de fabriek mogen ze een kijkje nemen, compleet met veiligheidsbril, helm, overall en gehoorbescherming. “Het maakt indruk wanneer ze met eigen ogen zien hoe hier tonnen aan katalysatoren voor schonere brandstoffen worden geproduceerd.”

Aan medewerkers die vrijwillig hun bijdrage leveren is nooit een gebrek. “Wij chemici vertellen nou eenmaal graag over ons mooie vak”, zegt Vogt.

Aanmelden 2018

Meld uw organisatie aan via het Weekend van de Wetenschap

Direct aanmelden

Volg ons

Algemeen

Bezoek de dag!

Je kunt tijdens de Dag van de Chemie kiezen uit tientallen bedrijven in heel Nederland. Er zit er altijd één bij jou in de buurt!

Bekijk alle deelnemers

© 2015 Dag van de Chemie. Alle rechten voorbehouden.